Home / Series / Tussen wal en Schip / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Levende have

    • March 21, 1977
    • VARA

    Ben en Martha Seinen, een schippersechtpaar, varen al jaren op hun top "de Actief". Ze moeten een lading tarwe naar Harlingen vervoeren.

  • S01E02 Het huwelijk

    • March 28, 1977
    • VARA

    Herman, één van de kinderen van Ben en Martha, gaat binnenkort trouwen. Deze blijde gebeurtenis wordt bij Martha licht overschaduwd door de strijd tegen het gevoel dat zij aan de wal wil en daar met Ben niet over kan praten. De nood wordt zo hoog dat Martha haar hart lucht bij haar dochter Linda.

  • S01E03 Varen is leven

    • April 4, 1977
    • VARA

    Martha's gevoel te willen stoppen wordt steeds sterker. Zeker als blijkt dat Ben een baan als walkapitein bij rederij Glas kan krijgen. Deze voelt er juist helemaal niets voor om bij Glas te gaan werken. Hij wil zelfstandig blijven en heeft daarbij nog steeds de ambities van een jonge schipper. De wanhoop van Martha wordt zo groot dat ze een kleine bedevaart maakt. Wanneer Ben in de haast om een extra vracht te krijgen de route over de drukke Schelde neemt en daar ternauwernood aan een aanvaring ontsnapt, hoeft het van Martha helemaal niet meer.

  • S01E04 Motorpech

    • April 11, 1977
    • VARA

    Motorpech zorgt ervoor dat Ben en Martha een forse investering moeten doen die hen ertoe dwingt zeker nog jaren te moeten doorvaren. Voor Martha lijkt dit de uitgelezen kans om beide aan wal te gaan. Ben voelt hier helemaal niets voor en gaat op eigen houtje zonder Martha hierin te kennen een forse lening aan om een nieuwe motor te kopen. Alles wordt door hem geregeld en Martha, die overal buiten gehouden is, wordt pas in de zaak betrokken wanneer haar handtekening als echtgenote nodig is. Wanneer ze deze heeft gezet, neemt ze haar besluit en gaat van boord. Ze gaat aan wal en laat Ben alleen achter.

  • S01E05 De wal keert het schip

    • April 18, 1977
    • VARA

    Het leven aan de wal blijkt ingewikkelder te zijn als dat Martha zich had voorgesteld. Dit blijkt enerzijds uit de moeite waarmee werk gevonden moet worden, maar waarmee je die ook weer met gemak kwijtraakt. Dit ondervindt ze als ze als koffiejuffrouw werkt op de Universiteit waar haar jongste zoon Jan studeert. Ze komt er dan tevens achter dat hij al enige tijd ongehuwd met een medestudent samenwoont. Anderzijds wordt ze ook geconfronteerd met discussies en een ruzie tussen haar dochter en schoonzoon om problemen die zijn aan boord met Ben nooit gekend heeft, Ben die nu zonder Martha vaart, heeft een matroos aan boord, al gauw blijkt dat hij zonder deze hulp beter af is. Wanneer de matroos op een bepaald moment niet meer verschijnt, probeert hij met Martha contact op te nemen. Hij treft haar niet dus gaat hij alleen verder.

  • S01E06 Een kroon voor Emma

    • April 25, 1977
    • VARA

    Wanneer Ben, die nu alleen vaart, tijdens een transport van boord valt waarbij zijn schip onbemand verder vaart, blijkt hoe het alleen varen zeer risicovol is. Alles loopt door bemoeienissen van een in de buurt varende schipper goed af. Een tijdelijke oplossing wordt echter onverwachts geboden door Emma z'n schoonzuster. Haar echtgenoot, Willem [Martha's broer] en zij liggen met reparatie op de werf en kunnen daardoor niet varen. Emma en hun zoon Peter gaan dus voor een reis een paar dagen aan boord van de Actief. Tijdens deze reis vindt een regelrechte tragedie plaats waardoor Ben opnieuw lelijk in de problemen dreigt te komen. Door dit alles komt bij Martha, die inmiddels bij haar ouders in Antwerpen verblijft, de vraag naar boven of zij misschien Ben niet toch in de steek heeft gelaten, ook krijgt ze het besef terug dat het aan boord allemaal zo slecht niet was.

  • S01E07 Varen gaat voor

    • May 9, 1977
    • VARA

    Herman die jarenlang hard bij rederij Glas heeft gewerkt laat met een compagnon een eigen Euroschip bouwen. Als hij afscheid van zijn werkgever, reder Glas, neemt blijkt deze net een strategische zet te nemen [streven naar afschaffing van de beurs] waardoor hij de schippers min of meer tegen lage lonen naar zich toe kan halen. Dit is tegen het zere been van menig schipper en dus ook tegen die van Herman die nu zelfstandige schipper is geworden. Glas is daarbij ook nog eens voorzitter van de schippersbond, maar door zijn onderneming komt hij in strijd tegen de belangen van zijn eigen bond. De bond wordt gebruikt voor eigen belang. Het wordt dan ook een onvriendelijk afscheid tussen Herman en Glas. Door alle deze ontwikkelingen neemt Herman deel aan een actiegroep waarin hij een belangrijke rol vult. Een actiegroep o.a. gericht tegen Rederij Glas. Maar dan komt het slechte nieuws dat hij en zijn compagnon een extra bedrag moeten lenen, omdat de bouw van hun schip duurder uitvalt. De bank wil hun die extra lening wel verschaffen, maar dan moet Herman terug naar Glas, tegen wie hij actie heeft ondernomen. Inmiddels is Martha weer terug aan boord gekomen, maar nu dreigt het huwelijk van hun dochter Linda en schoonzoon Jurgen {zoon van reder Glas] op de klippen te lopen.

  • S01E08 Tot iedere prijs

    • May 16, 1977
    • VARA

    Linda en Jurgen gaan uit elkaar. Dit op een moment dat de schippers actie dreigen te voeren wanneer Glas zijn actie tegen de beurs verscherpt. Herman en z'n vrouw hebben hun eerste vracht weten te bemachtigen, een lading bederfelijke groente. Tijdens een bondsvergadering wordt Glas als voorzitter afgezet. Ben wordt tot blokhoofd benoemd en gaan de schippers over tot actie en worden de belangrijke waterwegen geblokkeerd. Herman die hierdoor tijdens zijn eerste vaart al gelijk in de problemen dreigt te komen probeert bij zijn vader een doortocht te forceren. Ben weigert dit pertinent. Hierdoor komt het tot zeer felle discussie met zijn ouders waarbij zelfs de eraan e pas komt. De situatie loopt uiteindelijk op met een hard treffen met collegae. Gelukkig keert het tij wanneer de regering met meerderheid in de Tweede Kamer tegen afschaffing van de beurs stemt.