Han har boet i et ydmygt hus i Vestjylland i over 50 år og ikke lavet andet end at udstoppe fugle og dyr. Det er blevet til over 100.000 udstoppede dyr, og Søren Ryge besøger ham en dag for at få udstoppet en spurvehøg - og høre lidt om livet med døde dyr.
Så gør han det igen. Ta'r gummistøvlerne på og går ud sin have. Han fortæller om planerne for den kommende sommer - og han fortæller om nogle af de oplevelser, der har været i den forgangne vinter. Bl.a. har han haft besøg af en sangerinde med rødt hår, Loreena McKennitt. Det var hende, der sang, dengang Lotte Glob lagde sine flydende sten i havet i Skotland.
I aften er det den ægte vare. Det er det 13. forår, hvor Søren Ryge går ud sammen med sin fotograf og sender en halv times direkte fjernsyn fra sin have, sine marker, sine fugle og sin himmel. Og ingen - ikke engang han selv - ved, hvad der kommer til at ske, før det sker.
Mads og Tove i Tim. Mads er 90 og Tove 82. De har en af de største og smukkeste haver i Vestjylland, og selv om Mads næsten ikke kan gå mere, så kan han køre rundt på sin elektriske cykel og vise herlighederne frem. Det er jysk, når det er bedst.
Han går ud i sin have, og så snakker han og laver noget og viser noget frem i en halv time, mens Egon filmer. Sådan har det været i 15 år nu, og fælles for disse programmer er, at han/man aldrig ved præcist, hvad der skal ske, før det sker.
En halv time i haven og naturen. Måske er der kyllinger, måske en ny havebænk. Måske skinner solen, måske er det regnvejr. Det eneste sikre er, at det er en halv times direkte fjernsyn fra Søren Ryges verden på Djursland.
Svend Bagge er 84 år og har været ansat som karl på herregården Brattingsborg på Samsø siden 1942. Han har været glad for det hver eneste dag - og er det stadig, for det er ham, der holder parken, især med leen, som han elsker. Hans kone Tove er også med. Hun har jo smurt hans madpakke hver dag i over 60 år.
En halv time i haven og naturen. Måske er der kyllinger, måske en ny havebænk. Måske skinner solen, måske er det regnvejr. Det eneste sikre er, at det er en halv times direkte fjernsyn fra Søren Ryges verden på Djursland.
Han er vores kendteste, nulevende havearkitekt, og har tegnet haver, parker og anlæg i hele Europa. Han fylder 80 i år, hedder Sven Ingvar Andersson, og så har han sin helt private have i Skåne. Dér har Søren Ryge besøgt ham, og det er et eventyr.
En halv time i haven og naturen. Måske er der kyllinger, måske en ny havebænk. Måske skinner solen, måske er det regnvejr. Det eneste sikre er, at det er en halv times direkte fjernsyn fra Søren Ryges verden på Djursland.
For en gangs skyld kigger Søren Ryge på helt nye haver - en hel flok. Og han stiller de afgørende spørgsmål: Hvor meget har de kostet? Hvem har planlagt dem? Og hvem har lavet dem?
Det er højsommer og alting blomstrer og gror - også i aften, hvor Søren Ryge er i haven og blandt andet møder en halv million tudseunger.
Søren Ryge har atter besøg af Søren Gericke, der laver mad på sædvanlig flyvende og veloplagt maner. I aften står der grøntsager på menuen.
Søren Ryge har besøg af Søren Gericke, for der skal laves mad. Denne gang handler det om én eneste ting: ÆG! Søren Gericke tryller med dem på utallige måder.
Sommerhaven. I dette program viser Søren Ryge nogle af de ting, han ikke kan, når der sendes direkte. Han går tur på græsmarkerne derhjemme - han besøger Rosen-Knud. Og han hygger sig med en flok kyllinger.
I årene 2000-2004 byggede man verdens længste vikingeskib på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Det var en nøjagtig kopi af et skib, der blev fundet for 50 år siden på bunden af Roskilde Fjord, og det blev bygget med de samme redskaber, som vikingerne brugte. Søren Ryge har fulgt processen fra kølen blev lagt til skibet var færdigt.
Den 4. september 2004 var en festdag i Roskilde. Da blev det 30 meter lange vikingeskib navngivet og søsat. Bagefter var der jomfrusejlads i fjorden. Der var 15.000 tilskuere, 60 spillemænd, to ministre og en dronning. Og Søren Ryge naturligvis.
Brødrene Harry og David bor på slægtsgården i Vendsyssel og har masser af heste. Der er 60 Shetlandsponyer og 12 jyske heste. Desuden racehøns, brevduer, køer og andet godt. Det er svært hyggeligt at besøge dem.
I det andet program om brødrene Harry og David fra Vendsyssel får de besøg af en af deres 'hestepiger'. Det viser sig at være Randy Laubek, som får en ridetur og mindes gamle dage. Desuden er vi til dyrskue i Hjørring, hvor Harry har et par af sine jyder med, og selvfølgelig går det, som han har regnet med.
En halv times direkte fjernsyn fra Søren Ryges have. Med valmuehøst og chilismagning, blomster og ukrudt, regnvejr eller tørvejr.
Den 1. juli sejlede det gode vikingeskib Havhingsten fra Roskilde, og den 13. august ankom det til Dublin - til den by, hvor originalen blev bygget for 1000 år siden. For irerne var det årets begivenhed, og derfor var Søren Ryge på pletten, mens Asbjørn Date fra TV-avisen sejlede med på størstedelen af turen.
Søren laver fisk. Søren Gericke er atter på besøg i Søren Ryges køkken, og denne gang er opgaven at stege fiskefileter på andre måder, end Søren Ryge og alle andre altid gør. Det blev til et orgie af fisk!
Søren Gericke og æblerne. Søren Gericke har drømt om dette i årevis: At lave et helt program om den fineste frugt han kender, æblet. Søren Ryge sagde ja - på betingelse af, at det kom til at handle om alt andet end æblekage og æblegrød.
Så mange laves der om dagen på en fabrik i Århus. At fodre vilde fugle om vinteren er blevet et must for de fleste, og derfor har Søren Ryge besøg af en ekspert på området. Han har endda fået lov til at indtage køkkenet som en anden Søren Gericke for at vise, hvordan man laver hjemmelavede mejsekugler.
Hvem skulle have troet det? At Elin Reimer - vores allesammens Laura fra Matador - er vild med træer. At hun har fyldt sin have med dem og går tur ved Furesøen hver dag for at hilse på de bedste af dem. Søren Ryge gik med.
Sæsonstart. For 31. år i træk tager Søren Ryge gummistøvler på og går ud i sin have, mens TV-kameraet snurrer. I den anledning vises klip fra de allerførste programmer, men i øvrigt skal der plantes æbletræer og meget andet.
Det værste ukrudt nogensinde. En del af Søren Ryges have er invaderet af noget så eksotisk som tagrør. De er næsten umulige at fjerne, og derfor tager han til Vestjylland for at se en fantastisk maskine, som kunne være lavet af Georg Gearløs. En tagrørrensningsmaskine!
Det runde bed i haven. I mange år har Søren Ryge haft et areal i køkkenhaven, hvor han leger. Han sår køkkenurter og blomster i cirkler og spiraler, og for et par år siden lavede han en spiral i det kendte solsikkemønster. Det vil han lave igen i år, men denne gang skal det være langtidsholdbart.
Oldfruen på Trudsholm hedder Ketty. Hun er 82 år gammel, og seerne kender hende fra et program, vi lavede for nogle år siden. Nu ser vi hende igen i en helt anden rolle. Hun er nemlig oldfrue på Trudsholm - en 500 år gammel herregård mellem Roskilde og Holbæk.
Det er blevet midt i maj, og haven blomstrer allerede på det smukkeste. Desuden skinner solen nu så godt og længe, at Søren Ryge har besluttet, at han vil have et solur.
Søren Ryge har høns. De lever frit og lykkeligt, men med jævne mellemrum kommer ræven forbi og laver ulykker. I dette program skal vi se, hvordan han finder frem til rævens hule. Ti børn i børnehavealderen hjælper til.
Den røde smed. Han hedder Eigil og har været smed i et langt liv. Især beslagsmed; en af den slags der skor heste. Han har skoet 8.000 heste, og han har aldrig opgivet en hest, uanset hvor tosset den var. Og er kun blevet sparket tre gange! Hør og se den røde smed fortælle om et utroligt liv med heste.
Fuglene, stærene og svalerne og alle de andre, der fylder så meget i livet. I dette program får han endda opfyldt et stort ønske: Han får at vide, om det er de samme stære og svaler, der år efter år vender tilbage til kasserne og rederne.
Han bor på en lille gård på Stevns med kone, fire børn og et halvt hundrede kreaturer, tre traktorer og 10 trillebøre. Han knokler døgnet rundt hele året, og alligevel er han lykkelig. Søren Ryge har besøgt ham.
Alle ved, at man har får, fisk og fugle på Færøerne. Næsten ingen ved, at man også har sine egne heste, der har været på øerne i 1000 år. De har været lige ved at uddø, men nu er bestanden på vej op igen, og på den lille ø Dimon går der en smuk hingst, der savner en hoppe. Hoppen kommer flyvende med helikopter, og Søren Ryge er med.
Store Dimun på Færøerne. Søren Ryge har besøgt den mindste, beboede ø på Færøerne. Én familie. 1000 får. Tre hunde og to heste.
Det begyndte i 1992, lidt for sjov og lidt som et eksperiment. Kan vi sende en halv time direkte fra Søren Ryges have med kun ét kamera? Det kunne vi og har fortsat med det siden. I aften kommer nr. 100 af slagsen. Det langsomme fjernsyn, når det er bedst!
Læsø, Erland og Jorn. I de sidste 10 år af sit liv ejede Asger Jorn en lille gård på Læsø, som han elskede. Naboen Erland hjalp ham og blev hans gode ven. Han er landmand og rejefisker og har en flok kødkvæg gående på de smukkeste strandenge i Danmark. Søren Ryge har besøgt ham, og vi får en lykkelig historie om, hvordan det er gået med Asger Jorns gård.
Forfalden til fjerkræ. Det er ingen hemmelighed, at Søren Ryge er glad for sine høns og kyllinger. Men Kristian er direkte forfalden til dem - har hundreder af høns og gæs og ænder, der lever det smukkeste, frie liv. Mens Frandsen har påfugle og diverse mærkelige fasaner - og er lige så besat af dem.
De bedste køkkenhaver. Søren Ryges egen køkkenhave er stor, men slet ikke, hvad den var engang. Derfor har han besøgt nogle andre landboere på Djursland, der også elsker nyopgravede kartofler. Især Nils, der dyrker alt muligt godt til 30 familier. Økologisk naturligvis. En miniudgave af Årstiderne.
Årets værste havearbejde. Hvert år i august bliver alt det vilde græs i Søren Ryges birkelund slået med den højt elskede Adela-skiveklipper. En uge efter kommer det værste. Hundreder af trillebørfulde hø skal fjernes fra haven. Det er et kæmpearbejde, som han næsten ikke orker mere. Men i år har han en plan ....
Juleroser, lindetræer, fædreland og påskeliljer. Årets første program fra Søren Ryge har bud til alle, der kan lide det smukke og uforudsigelige.
Gudrun og Valborg. Valborg er en fantastisk dame på 100 år. Hun øser af en masse livsoplevelser, som hun fortæller med sin søster Gudrun ved sin side. Valborg er stadig aktiv i haven, hvor hun graver og vender al jorden i sine bede. Tungt arbejde for en 100-årig, men Valborg hører til den seje type.
Søren Ryge direkte...
Vikingemad. Hvad spiste danskerne i vikingetiden? Det ved vi meget lidt om, men nu ved vi lidt mere. De spiste sammenkogte retter! En arkæolog har skrevet speciale om emnet og har med nye metoder kunnet lave en liste over meget af det, man spiste. Den gav hun til museumsfolkene på Moesgård Museum ved Århus, som gav den videre til Søren Gericke. Resultat: Et orgie af et måltid med 7 sammenkogte retter og meget andet. Søren Ryge og Egon Rix var med.
Hudson og drengene. På en gård i Jylland er der 120 køer plus far og mor og tre drenge på 2, 4 og 6 år. Hver morgen malker moderen, og faderen fodrer. Og så er det Hudson, en nabo på 74 år og ungkarl, der tager sig af drengene. Han er den bedste barnepige, man nogen sinde har mødt.
Søren Ryge direkte...
Der er en million haver i Danmark, og de er vidt forskellige. I dette program skal vi se to haver, der er planlagt ned i den mindste detalje. De består ikke af planter, men af linjer, former og figurer. De er meget smukke. Man går tur i dem. Og bliver dybt inspireret.
Når hun klipper græs, tar det 9 timer. Hun er i haven fra solopgang til solnedgang. Hele året. Hun kan ikke bøje sin ryg, så alt plante- og lugearbejde foregår på knæ. Hun har en fantastisk have midt i Jylland. Og er et fantastisk menneske.
Søren Ryge direkte. Vi er nået frem til højsommeren, hvor alting blomstrer, kartoflerne er nye og jordbærrene røde. Søren Ryge tager seerne på endnu en halv times rundtur i sin have.
I Spanien har man en gammel tradition for at lave gårdhaver. De kalder dem patioer. Små rum imellem husene, der er fyldt med planter, blomster. I Cordoba laver man verdens smukkeste patioer, og dem skal vi se. Så kan danskernes potter og krukker på terrasserne godt pakke sammen. Det er mageløst.
Søren Ryge direkte. Der er gået en måned siden sidst, og haven er eksploderet i vækst - især køkkenhaven. Men georginerne er også i fuldt flor nu. Og Søren Ryge huserer med hakkejernet som aldrig før.
I århundreder har fuglefangst været en vigtig del af livet og kulturen på Færøerne. Især lunderne - søpapegøjerne - har været meget eftertragtede. Man er næsten holdt op med fangsten, men på Mykines gør man det stadig i en kort periode i juli. Søren Ryge var med - også til at spise dem.
Det er landboungdommens store styrkeprøve. Hvem har den stærkeste traktor? Det er en vanvittig, larmende, diesel-stinkende konkurrence, og det er dybt underholdende. Søren Ryge var med.
Der er hundredvis af frugttræer, fjerkræ og tyrekalve. Men der er også det fineste dansegulv og en ni-hullers golfbane. Ole er over 60, men bruger sin store have på Thurø til alverdens hyggelige ting.
Søren Ryge direkte. Så kom efteråret, og dermed er det slut med at sende direkte i år. Denne aften skulle vi lige kunne nå det, inden det bliver mørkt. Gøre status over året - forberede vinteren - og allerede glæde os til næste år.
Sæsonpremiere. Så kører det igen. I de næste 18 uger kommer Søren Ryge på skærmen hver mandag aften. Det begynder i aften med en hilsen til foråret, til isfuglen, til dorothealiljerne og til et besøg hos brændekongen fra Sydfyn.
Så kommer den ægte vare. På 17. år og for 106. gang sendes der direkte fra Søren Ryges have. Indholdet er lige så uforudsigeligt som en fodboldkamp, men der spilles sikkert i gummistøvler.
Tubaer i vadehavet. I efteråret 2009 var fire tubaspillere fra Ungarn på turne i Sønderjylland. De spillede i Løgumkloster, på Rømø, på Mandø, på Fanø og i Ribe. Søren Ryge fulgte dem og fik ved samme lejlighed et kærkomment gensyn med sin hjemstavn, især alle gæssene og rylerne i marsken og Sort Sol ved Rudbøl.
Tre søstre. De er 90, 94 og 95 år, og de er søstre. De bor sammen i barndomshjemmet i nærheden af Faxe. De snakker meget, gerne i munden på hinanden. De skændes hver dag. De er gamle, men friske. Og dybt underholdende.
Nu er der med sikkerhed blevet meget grønt, og de store valmuer blomstrer igen. Ukrudtet vælter også op, og krigen mod skvalderkålen fortsætter.
I England kan de det bedre end alle andre steder. Lave de smukkeste haver og klippe de mest fantastiske hække. Søren Ryge er taget til Cotswolds i hjertet af England for at se det allerbedste.
Det er blevet højsommer. Alting blomstrer. Alting er grønt. Meget kan spises. Der er syv spader at vælge imellem, og børnene er ikke bange for bier.
Søbemad og slubremad. Som man næsten kan læse det af titlen, er det endnu engang Søren Gericke, der besøger Søren Ryge i hans køkken og tryller med gryderne. Han laver søbemad og slubremad, fordi han synes det lyder så godt, når man spiser det. Sagosuppe, kærnemælkssuppe, kakaosuppe, øllebrød, sødsuppe og meget mere af den slags, alle voksne danskere har fået, da de var børn. Det er ren og underholdende nostalgi.
Ole Magnus har betydet noget helt særligt i Søren Ryges TV-programmer. Han har været hovedperson i ikke mindre end 7 programmer og deltaget i yderligere 5. Desuden er det hans skyld, at der blev lavet programmer med Per fra Norge, Vikingeskibet fra Roskilde og 'Dragens Vinge', hvor vi sejlede til Shetland. Ole Magnus er rebslager, men han er ikke mere. Han døde for et år siden, alt for tidligt, og i den anledning sender vi dette mindeprogram med højdepunkter fra de mange, fine programmer.
Vild med georginer eller Der står et slot i Vesterled. Dette program har to titler, fordi det handler om to vidt forskellige ting, der alligevel hænger sammen. Om Ingemanns sang, der blev startskuddet på en meget smuk historie: 2000 georginer lagt på gårdspladsen af Maja Lisa Engelhardt. En hyldest til blomsternes skønhed og - i sidste ende - forfald.
Maja Lisas kirkekunst. For nylig blev der sendt et program, 'Vild med georginer' med maleren Maja Lisa Engelhardt. Her er hun igen - på en helt anden boldgade, for hun har udsmykket ikke mindre end 20 danske kirker med altertavler, altertæpper, glasmosaikker og meget andet. Vi besøger 12 af kirkerne.
Nogle haveejere kan ikke vente. Når de skal plante træer, buske og hække i haven, køber de store og dyre planter for at blive færdige med det samme. Denne nye trend inden for havebrug er i hastig vækst, og Søren Ryge har besøgt en planteskole, der har specialiseret sig i disse store træer og buske. Desuden kigger vi indenfor hos 4 forskellige haveejere, der har valgt denne specielle og meget dyre løsning.
En halv time direkte fra Søren Ryges have, hvor hundreder af violfrøstjerner blomstrer, og snerlehytten er lukket af blade og blomster. Samt alt det andet, som man først ved på selve dagen.
Haven er kæmpestor og meget usædvanlig. Havens ejer er også helt sig selv. Hans have er placeret i en gammel mose i Vestjylland og består af mange kilometer græsgange, piletræer, pavilloner, 1000 rododendron og masser af sten. Jeg har aldrig set noget lignende.
Det er samme have som i sidste udsendelse, for vi er slet ikke færdige. En gang om året inviteres befolkningen på besøg for at lytte til musik og se ballet. Desuden er der en planetarisk have, hvor Søren Ryge inviteres på en meget usædvanlig flyvetur. Og til sidst er han ude at køre i en ældgammel, engelsk sportsvogn - en ægte Alvis i Vestjylland.
Det er sommerens sidste Søren Ryge direkte, og det er højsæson for næsten alt muligt i haven. Bl.a. de højt elskede georginer, der døde af kulde sidste vinter, men er lykkeligt genopstået.
Bitten Clausens have. I Nordborg på Als bor Bitten Clausen, enke efter Danfoss' grundlægger Mads Clausen. Hun er snart 98 år og har en stor og smuk have. Søren Ryge har besøgt hende.
Søren Ryge er taget tilbage til den lille landsby i Sydslesvig, 20 km syd for Tønder, hvor han tilbragte sin barndom. Det er en rejse fyldt med minder og historier - bl.a. om den skrækkelige nabo, der hed onkel Georg.
Søren Ryge fortæller flere historier fra sin barndom i Sydslesvig. Og snakker med to brødre, han har kendt dernede i hele sit liv. Det er Hans Detlef og Peter Andresen, som begge var med i krigen og altid har været danske helt ind i hjertet. Han snakker sønderjysk med dem, fordi han altid har gjort det. Men bare rolig: Udsendelsen er tekstet!
I Värmland i Sverige bor Jeppe, 70 år. Han er dansker, men har boet i Sverige det meste af sit liv. Han har to passioner. Den ene er flygler, den anden kvinder. Han har 14 flygler i sit hus, og har boet sammen med foreløbig 4 kvinder. Han kan spille på flyglerne, men kun 1. sats fra Måneskinssonaten. Han er åbenhjertig, utrolig rar - og så ryger han pibe og spiser kanelboller.
Edith er 98 år. Hendes mor kom til København fra Jylland som 20 årig og fik lille Edith, der blev syerske og har boet i den samme lille lejlighed på Østerbro i 74 år. Hun har været en slider hele livet - boede sammen med sin mor, indtil hun døde - har røget cigaretter siden hun var 14 år - er kvik og morsom - og vasker sig i koldt vand og sæbespåner!
Sæsonstart. Søren Ryge er på banen igen. Og sin vane tro begynder han med at kigge tilbage på vinteren og det tidlige forår. På sne og storm, høns og kyllinger og døde duer. Desuden er han kørt ind i en stolpe i sin garage, og hvem hjælper ham med at sætte en ny op: den gode kollega Frank Bonderøv.
Søren Ryge direkte. Fodbold og håndbold, bryllupper og begravelser samt nyheder fra hele verden - det er direkte fjernsyn. Desuden er der Søren Ryge, der nu på 17. år sender direkte hjemme fra sin have. En halv time med sidste nyt fra det lille sted på Djursland. Det eneste sikre er, at hunden er med.
Tove er alene med den kæmpestore have. Hvordan hun klarer det er emnet for dette program.
Søren Ryge direkte. En halv time fra haven, hvor alt er muligt, men én ting er sikkert: Akelejehavet blomstrer!
Åge, Ejnar og Elna. Tre søskende, gamle, ugifte, meget forskellige - alligevel bor de sammen. De er sønderjyder, så der tales synnerjysk!
På en kursusejendom ved Kalø Vig har de fået en tilbygning. Den er placeret 8 meter oppe i et mægtigt bøgetræ og består af et lille hus, en terrasse og en vindeltrappe. Det er bygget af fire tømrere fra Frankrig, og det er det smukkeste hus, som tænkes kan. Vi har fulgt hele byggeriet fra start til slut.
En halv time fra Søren Ryges have, lige efter midsommer. Så lover han, at alting blomstrer og vokser, og at der er både nye kartofler og jordbær, hvilket altid er højdepunktet for enhver haveejer.
Et portræt af en lille dansk ø med 350 indbyggere. Men først og fremmest et potræt af Niels Chr. Hansen, der har boet på øen i 30 år. Tænk, han har ikke indlagt vand i sit hus! Og tænk, der er ingen ræve på Sejerø.
Ved en tilfældighed mødte Søren Ryge en fantastisk kringle i Hirtshals. Det var Anne Margrethe, der havde bagt den. Nu skal vi se, hvordan hun gør - og Søren Ryge skal lære det.
De helt almindelige strandkrabber, som børnene fanger i havnen, og som kniber de badende i tæerne. De kan spises. De smager endda rigtig godt. Søren Ryge tager med Danmarks eneste krabbefisker på havet for at fange krabber, og Søren Gericke laver krabbefest af dem bagefter.
En halv times direkte fjernsyn fra haven med dyr og planter og godt og skidt og grimt og smukt. Intet er sikkert på forhånd - ikke engang vejret.
Pernille er 55, bor i Gentofte og har 150 kvm have. Adam er 30, bor på Djursland og har 200 kvm køkkenhave. Begge er forholdsvis nye haveejere og opfylder det vigtigste af alle krav til en have: De er vilde med den!
Først havde han et stykke have hos Søren Ryge, derefter fik han sin egen have i Langå. Det handler om Fahrudin, der er fra Bosnien, og som i en årrække fyldte meget i Søren Ryges haveprogrammer. Nu er han flyttet, og hans have er overtaget af ...Sifa Omari, der er kulsort, er flygtning fra Congo og har 10 børn. Gense Fahrudin og mød Sifa!
Sæsonen slutter naturligvis hjemme i Søren Ryges have med sidste nyt i kampen mod ukrudtet, med græs i lange baner og overflod i drivhuset.
Fra april til september har der været sendt Søren Ryge direkte hjemme fra hans egen have. Derefter holder det op, fordi der simpelthen er blevet for mørkt. Selv om der stadig sker alt muligt i haven. Det skal seerne ikke snydes for, og derfor denne halve time, der er optaget samme dag, mens det var lyst. Om haven, ukrudt, kål, georginer, kyllinger og alt det andet, der sker i oktober.
Der sker noget i haven hele året, også i november. Hermed en halv time fra en søndag i november i Søren Ryges have. Optaget samme dag, som det sendes. Næsten direkte.
Der er blevet sendt 'Næsten direkte' fra Søren Ryges have både i oktober og november. Så han gør det én gang til her lige før jul. Måske er der sne og frost, det vides ikke. Under alle omstændigheder er der altid ting og sager, der skal laves og huskes derude. Om ikke andet, kan han jo altid gå i vinterhi sammen med georginerne og geranierne.
Dette er årets ouverture fra Søren Ryge. Han går rundt sammen med Egon i haven og fortæller om alt det nye, der skal ske i år med planter og fugle, høns og hund. Og det er ikke en genudsendelse!
Så begynder det for alvor. En halv time med den helt ægte vare, hvor Søren Ryge går rundt i sin have og glæder sig voldsomt over, at det atter er blevet forår. Sendt direkte til hele Danmark. Hunden er med.
Tjørnuvik er den mindste og smukkeste bygd på Færøerne. Og på en lille ø i nærheden er der 15 får, som skal fanges og drives hjem og slagtes. Det er byens festdag, og Søren Ryge var med. Han købte endda en lammekølle.
Hvis man har været på Læsø, har man også set de gamle huse og gårde, der har tage af tang. Store, fantastiske tage, der ikke ligner noget andet. I dette program ser vi, hvordan et hus forsynes med et helt nyt tangtag. En ældgammel teknik, der er genoptaget i sidste øjeblik. Der skal bruges både kvinder, børn og tækkemænd, for at det kan lade sig gøre.
Nu blomstrer valmuerne, og ukrudtet vælter frem. Vi er midt i den bedste årstid derude i haven, og Søren Ryge har som sædvanlig en masse, han skal vise frem. Bl.a. er han blevet skovejer.
For 45 år siden løb Søren Ryge sit livs løb på Færøerne. Den historie fortæller han nu, og det er blevet til et meget smukt og meget usædvanligt program med enestående billeder fra den færøske og sønderjyske natur.
Nu nærmer tiden sig for jordbær og nye kartofler og roser og tusind andre ting derude i haven. Det er nemlig det bedste ved haven: At alt det gode gentager sig med sikkerhed år efter år. Søren Ryge gør også.
Et portræt af 83-årige Jytte Jarl, der bor på Mors og har elsket heste i hele sit liv. Men alligevel har sejlet på de varme have i næsten 40 år. Nu er hun gået i land og avler araberheste - de smukkeste heste i verden.
Det er højsommer, og alting blomstrer, alt kan spises, alt skal klippes. En rigtig haveejer ta'r ikke på ferie midt i juli. Søren Ryge er hjemme og sender direkte fra haven.
Hun er 73 år og ejer den mindste planteskole i Danmark. Hun bor alene, men har to højt elskede katte. Søren Ryge har besøgt Annemarie Kousgaard, der bor i det hus, hvor hun blev født, og hvor intet har forandret sig siden.
De har gået i skole sammen i Vendsyssel, og nu læser de videre i Aarhus. De er syv drenge, og de har lejet stuehuset til en gård, hvor de har hver et værelse og i øvrigt laver alt muligt sjovt, anderledes og kreativt.
Søren Ryge har besøgt Bent Post, der bor på en gård uden for Esbjerg - helt ud til Vadehavet. Han har ni store jagthunde, 75 stykker herefordkvæg, og så laver han det bedste hø i Sydjylland.
Sommerens sidste direkte fra Søren Ryges have - resten af sæsonen er der for mørkt, så man må nøjes med næsten direkte. Men i aften er der fuldt tryk på georginerne, drivhuset, høstanemonerne, violfrøstjernerne, kyllingerne og meget, meget mere.
Langt, langt ude i Vestjylland ligger der en have, der ikke ligner nogen anden. Johnny lavede den, fordi Fjumse var skredet, og Knud hjalp ham med en rendegraver. Efter 10 år var den færdig, og så kom Fjumse tilbage. Der er 15 vandhuller, en ruin, 800 tons kampesten og en jordbunke på størrelse med Akropolis. Plus alt det løse og en fantastisk historie.
Det er slut med direkte fra Søren Ryges have i år - det er for mørkt. Men næsten direkte, der optages samme dag og på samme måde, det er nødvendigt, fordi haven jo slet ikke er færdig endnu. Georginerne, kartoflerne, græsset, kålen, drivhuset. Der er nok at lave og kigge på.
Sommertiden er forbi, bogstavelig talt, og Søren Ryge fejrer det ved at gå i haven og lave så lidt som muligt. Men der er stadig rigeligt til en halv times fjernsyn, optaget mens det endnu var lyst. Bl.a. har han fået et hakkejern, som med garanti er det eneste af sin slags i Danmark. Mose-Alfred har lavet det!
Det er årets længste, mørkeste og sureste måned, og gøremålene i haven er begrænset til et minimum. Men hos Søren Ryge er der altid noget, der skal laves. Desuden har han en plan. Seerne skal for første gang se hans have oppefra...
Det blev til næsten 20 nye programmer fra Søren Ryges hånd i 2012. Her ser han tilbage på en håndfuld af dem - bl.a. Færøerne, Jytte med hestene og de gode drenge.
Søren Ryge ser tilbage på nogle af årets programmer, bl.a. dem fra hans egen have. Han løfter også sløret for noget af det, vi skal se i 2013 - bl.a. det sønderjyske kaffebord.
Nogle af de bedste indslag fra de seneste års Søren Ryge direkte. I aften om dengang staudebedet blev molestreret med en fræser - om dengang allikepælen blev rejst, og om dengang Loreena McKennitt var på besøg og hørte sig selv synge.
Vi har sendt direkte fra Søren Ryges have i 20 år nu og gør det igen i år. Midt i det spirende forår går han en tur i sin have og fortæller om alt det, der er sket siden sidst - og om alt det, han glæder sig til denne sommer. F.eks. til at bruge den nye pudseklud, han har fået - og som han selv har fanget!
Det var i 1998, Søren Ryge besøgte Lotte Glob i Skotland. Hun lagde 333 flydende sten ud på den store strand, tidevandet tog dem, og seerne vil aldrig glemme det. Nu har vi besøgt hende igen, fordi hun har fået opfyldt sit livs drøm: Det fineste hus i det smukkeste landskab.
Der er atter direkte fjernsyn fra Søren Ryges have, og nu er alting blevet grønt og i fuld gang med at blomstre. Der bliver også et særligt afsnit om krydderurter, fordi Søren Ryge har besøgt Krydder-Kaj.
Marta er 89 år og bor i en lille landsby på Sjælland. Hun er et sjældent livsstykke og fortæller sin smukke historie, der især handler om de fire år, hun kørte til Dalarne i Sverige igen og igen. 1000 km. hver vej. Bare for at bo i en lille sæterhytte og være sammen med Arne...
Mad og kager er populært fjernsyn i disse år. Men når det gælder det sønderjyske kaffebord mener Søren Ryge, at han har eneret på det, for han prøvede det første gang, da han var 10 år. Nu gør han det igen sammen med 12 sønderjyske kvinder, som har bagt hver en kage. Han har kendt dem alle hele livet, og de snakker sønderjysk, så det brager.
Det er midsommer, og så kan det næsten ikke blive bedre i Søren Ryges have. Blomster, fugle, græs, ukrudt. Vi kunne sende direkte hele døgnet, men må nøjes med en halv, grøn time.
Nu er der jordbær, nye kartofler og bjerge af salat. Søren Ryge kan slet ikke nå at spise det hele, men praler gerne med det, når han atter sender direkte fra sin have.
Han har et af Danmarks sjældneste job - han er hyrde. Hver sommer passer Bjarne Slaikjær 600 kreaturer på Skallingen, den grønne halvø ud for Esbjerg.
Om alt går vel, er det nu, at sommerens georgine-eventyr begynder igen, og det skal fejres. Det er også i aften, at der er en gæst med i programmet, som følger i Søren Ryges fodspor og ser alt det, han ikke selv ser...
Først kørte han lillebil i 20 år - den tids taxa. Så malede han vejstriber i 25 år. Nu er han 88 år og lever et hyggeligt liv på sit idylliske sted ved Præstø. Han kører i to biler, en Ford A og en Mercedes 180, årg. 1956. Desuden på en BMW motorcykel og diverse gamle traktorer. Han har 20 svalereder, 30 ure og titel af strandfoged på Jungshoved. Søren Ryge har besøgt ham.
Han er landmand på Sjælland med en stor gård. Han er 90 år, men dyrker al jorden selv. Hans maskinpark er enestående. Og så har han fløjet med små flyvemaskiner i 50 år - bare for sjov. Til hans fødselsdag kom en del af gæsterne flyvende fra alle dele af landet, og vi var med.
Årets sidste direkte, for nu begynder det at blive for mørkt til den slags. Vi venter til sidste øjeblik med at beslutte, hvad der skal med, men det er helt sikkert, at der skal plukkes blomster - masser af blomster.
Svend Aage Askjær er læge, men har været besat af rhododendron i hele sit liv. Vi besøgte ham for 25 år siden, og nu vender vi tilbage til den kæmpemæssige have, der er blevet til en skov af rhododendron.
I 2013 lavede Søren Ryge 17 nye programmer - heraf 6 direkte fra sin egen have. Her skal vi gense højdepunkter fra en håndfuld af disse programmer, bl.a. Martas gode liv, Holger Lillebil og flyglet, der blev fyldt med blomster.
I fire programmer fortæller Søren Ryge historier fra sine TV-programmer - især dem, der er foregået på hans lille sted på Djursland i de sidste 25 år. Denne gang om hunden og ræven - om æblehaven, der blev til en birkelund - om stormen, der væltede hans træer - samt et gammelt klip med Julius og hans brændefyr, der aldrig har været genudsendt før.
I aften handler det om alt det fjerkræ, Søren Ryge har haft igennem årene. Høns, gæs, kalkuner og påfugle.
I den 3. omgang påskefortællinger skal vi se, hvordan det gik med det fine lysthus, der blev bygget for 10 år siden. Og med ribsbuskene, der måtte gå så gruelig meget igennem. Desuden et gensyn med Per fra Norge og hans hest Blakken - af en ganske særlig grund.
I den fjerde og sidste omgang påskeforællinger viser Søren Ryge de bedste huller, der er gravet i hans have. Han går tur med hunden - både den han har nu og de foregående. Og han kaster et kritisk blik på .... sit hår, for nogen gange har den altså været helt gal med det hår.
Også i 2014 skal der sendes direkte TV fra Søren Ryges have. De begynder til maj. I dette optaktsprogram løfter han sløret for årets nyheder - både i haven og på den tekniske front, hvor den store revolution bliver Kurt med kranen.
Så sker det igen. Søren Ryge direkte. Det begyndte i 1992, og det kører stadig. Med glæden over haven, fuglene og foråret. En halv time med ét kamera. Men måske også med en overraskelse, fordi man jo skal forny sig.
Vi besøger Arly Persson på Fyn, der er 100 år gammel og har været smed i hele sit liv. Han bor i det samme hus som altid og klarer sig selv. Bor i kælderen og sover på 1. sal, selv om han næsten ikke kan gå.
De er brødre, stammer fra København, er uddannet som tømrer og maskinarbejder og har arbejdet i hele verden. I de sidste mange år har de boet på Vancouver Island i Canada i et fantastisk hus, de selv har bygget. Søren Ryge har besøgt dem og deres ø, der er lige så stor som Jylland og dækket af skov, skov og atter skov.
Nu blomstrer valmuerne, som Søren Ryge har mange af. Hele haven og naturen og livet blomstrer i juni, og vi får et glimt af det i en halv times direkte fjernsyn fra Søren Ryges have.
Han hedder Bent, er 80 år og har 300 gamle traktorer, halvdelen Ferguson. Et portræt af en mand, hvis liv udelukkende handler om traktorer. Ikke fordi han handler med dem, men fordi han elsker dem.
Så er vi atter fremme ved de nye kartofler, roserne og alt det andet gode i haven. Søren Ryge viser sine glæder frem endnu engang.
Carsten har heste, og det er belgiske heste. De største og stærkeste af alle heste. Han bruger dem, som bønderne har gjort det i århundreder. Pløjer, harver, sår, kører. Han gør det, fordi han elsker sine heste og har gjort det hele livet.
Haugård er en gård i Sønderjylland med 500 økologiske malkekøer. Vi følger livet på gården, og vi ser, hvordan køerne bliver klippet. Af Jens, der har klippet køer i 25 år.
Det er sommeferie, og de fleste er taget hjemmefra. Med mindre man ikke drømmer om at rejse væk fra sin have, når den er allerbedst. Sådan har Søren Ryge det.
På en lille ø i den stockholmske skærgård bor Fredrik Sjöberg. Han er forfatter, og han samler på fluer, svirrefluer. Han er blevet æresdoktor på grund af sine fluer, er bindegal og stærkt underholdende. Når han fanger fluer, ligner han en balletdanser. Bagefter slår ham dem ihjel med cyankalium.
Da Ole Gotved mistede sin kone som 75-årig, købte han en Harley, for nu ville han have et nyt liv. Han havde den i tre uger, så skete ulykken. Den gav ham et nyt liv - på en helt anden måde, end han havde regnet med.
Det er sensommer, og da får alting lov til at vokse i haven. Men tiden nærmer sig for det lange græs, som er vissent nu.
I denne sommer har Søren Ryge sendt 'Traktormanden', 'Hestemanden', 'Koklipperen' og 'Fluemanden'. Nu kommer der endnu en mand, der ved alt om en lille del af livet - om svampe. Han går oven i købet tur i Søren Ryges have og finder en hel masse, som vi aldrig har set før.
Allerede i maj lovede Søren Ryge seerne, at der skulle dyrkes og syltes græskar til den store guldmedalje. Det er sket nu. En formidabel høst, et overdådigt måltid med 9 slags syltede græskar, lavet af Søren Gericke. Og som ekstranummer et besøg på Samsø Syltefabrik, hvor man stadig sylter græskar på gammeldags maner.
Musik valgt og præsenteret af Søren Ryge Petersen.