Home / Series / 10xBeter / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Voeding: Zout

    • January 10, 2012
    • NTR

    Zout is zout. Je hebt het nodig, maar je moet uitkijken dat je er niet teveel van binnen krijgt. Meer valt er niet over te zeggen. Toch? Mis. Over zout valt eindeloos veel te zeggen. Zout was eeuwenlang van grote betekenis. Wat doe je immers zonder zout als je nog geen koelkast tot je beschikking hebt? Vanaf de Romeinse tijd wordt daarom strijd geleverd om zout. Wie de zoutbronnen controleert, heeft de sleutel tot de macht. Daarnaast bestaat zout in veel meer varianten dan menigeen vermoedt. En elke variant heeft zijn eigen smaak en bijzonderheden.

  • S01E02 Voeding: Vlees

    • January 17, 2012

    Vlees eten was altijd een teken van status en rijkdom. Inmiddels eten we twee keer zoveel vlees als 50 jaar geleden. Maar hoe meer vlees we eten, hoe meer milieuvervuiling en uitputting van voedingsbronnen we veroorzaken. Wat doen we allemaal met vlees? Dat dat wel 10 x beter kan bewijst deze aflevering. Met onder meer een bezoek aan Nel Schellekens van de Stichting Geduld is een schone Zaak (GiesZ), die aan ‘herwaardering van het ganse schepsel’ doet, de visie van een een door Carlo Petrini (Slow Food) geïnspireerde jonge worstenmaker én met misschien wel hét alternatief voor vlees eten in de toekomst: insecten.

  • S01E03 Voeding: Groente

    • January 24, 2012

    Door de uitputting van onze grond en het gebruik van gif en kunstmest zit er steeds minder voeding in onze groente. We eten in Nederland gemiddeld 100 gram groente per dag en dat moet fors omhoog: naar 200 gram. Wat doen we allemaal met groente? Dat kan vast wel 10 x beter. De NTR filmde in het groenteparadijs in Dalfsen waar Jonnie Boer zijn ingrediënten vandaan haalt. Ellen Mookhoek, bekend van haar ‘wildplukwandelingen’ neemt de kijker mee op stadsguerilla om aan te tonen dat je kunt eten van de straat. En chef-kok Chris Naylor laat zien hoe je ‘Michelin’ kunt koken met spruiten. Wordt het niet eens tijd om in onze bejaardenhuizen te gaan koken met louter verse groenten? Er zijn tehuizen waar het gebeurt en de resultaten zijn opzienbarend.

  • S01E04 Voeding: Suiker

    • January 31, 2012

    We drinken in Nederland 90 liter frisdrank per persoon per jaar. En we zitten nog lang niet aan onze top, want in Amerika is dat het dubbele. Geen wonder dat obesitas en suikerziekte toenemen. Suiker. We kunnen er niet genoeg van krijgen. Maar willen we gezond blijven, dan zullen we toch echt moeten minderen. Harm ontmoet de bedenkers van Oggu, een gegarandeerd 100% biologische frisdrank, gevoed met de zoetstof Stevia. Is dit de toekomst van onze frisdranken? Ook gaat Harm kijken bij de innovatieve chocolatier en ijsmaker Kees Raat, die met een minimum aan suiker fantastische resultaten behaalt. Wat is zijn geheim? En wie zien in deze uitzending suikerloze Gary, die vanwege zijn gezondheid zonder suiker moet leven. Wat betekent dat voor zijn dagelijks leven?

  • S01E05 Voeding: Vega

    • February 7, 2012

    Het vegetarisme is het geitenwollensokken-imago allang ontgroeid. Vega is in, en wie niet volledig vega is, is tegenwoordig toch al gauw flexitariër, dat wil zeggen dat je een paar dagen in de week geen vlees eet. Goed voor jezelf, voor dierenwelzijn en voor het milieu. Harm gaat vegetarisch barbecueën met de Nederlands kampioen BBQ Ralph de Kok. Ook in deze aflevering: creatief met noten. En aandacht voor misschien wel dé oplossing voor de wereldvoedselproblematiek: zeewier. Het zit vol met eiwitten en verbruikt 0,0% grond. In Zeeland weten ze er wel raad mee. Zeewier kweken in de Oosterschelde.

  • S01E06 Voeding: Zuivel

    • February 14, 2012

    Over zuivel hoor je tegenstrijdige verhalen. Is melk bijvoorbeeld goed voor ons, zoals decennialang is beweerd, of juist niet? Wie het weet mag het zeggen. In elk geval zijn er veel initiatieven die een andere manier van omgaan met zuivel promoten. Zo gaat Harm op bezoek bij het bedrijf van Gerjo Koskamp in Halle, een biologisch-dynamisch bedrijf met veehouderij, tuinderij, boerderijwinkel en zorgboerderij. Ook praat hij met Rada Meursing, die Indiase kookworkshops geeft waarin ‘ghee’, een vorm van ‘geklaarde boter’, een belangrijke rol speelt. Maar wat is ghee en wat is geklaarde boter? Rada, die tien jaar lang chef-kok in een Hindoeklooster was en haar hart verpandde aan de Indiase keuken, weet er alles van. Zuivel van koeien die zonder krachtvoer en antibiotica zijn grootgebracht, dat is het ideaal van Karoline en Ado Bloemendal. Pure Graze heet hun bedrijf. 100% gras gevoerde producten, proef je dat?

  • S01E07 Voeding: Vis

    • February 21, 2012

    De vis reist wat af tegenwoordig. Wij exporteren onze beste vis naar het buitenland en eten goedkope geïmporteerde vis. Kan het gekker? Ja, het kan nog gekker. Soms exporteren we vis, die in het buitenland verwerkt wordt en via een omweg weer op ons bord belandt. Dat kan vast wel 10 x beter. Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog is gespecialiseerd in duurzame waddenvis; vis die zo uit zee komt en geen verre reizen maakt. Hoog bezoek in ’t Ailand: niemand minder dan Carlo Petrini, grondlegger van de Slow Food beweging, komt langs. 10 x beter is erbij. Verder in deze aflevering aandacht voor duurzame kweekvis en een ontmoeting met Bart van Olphen, oprichter van het vismerk Fishes. Van Olphen begon zijn bedrijf ooit vanuit de gedachte dat hij precies wilde weten waar de vis in zijn winkels vandaan kwam.

  • S01E08 Voeding: Nep

    • February 28, 2012

    Is ‘nep’ slecht? In elk geval wel als het als echt wordt verkocht. Harm is op bezoek bij Quirijn Bolle, Amsterdammer van het Jaar 2010. Quirijn is van oorsprong bedrijfskundige, werkte bij Ahold, maar voelde steeds grotere weerzin tegen de wijze waarop we in de supermarkt worden genept met kiloknallers en ander inferieur eten. Hij begon daarom zijn eigen supermarkt. Maar geen gewone. Trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt een wederopstandig van het gezonde voedsel, zonder toevoegingen, en zelfs van het medicinale voedsel. Goed nieuws dus voor de vaste kruidenvrouw van 10 x beter, de Vlaamse Winiefred van Killegem, die ook in deze uitzending weer van de partij is. Maar wat Winiefred nog niet weet en Bakas wel: we gaan in de toekomst mogelijk zelfs ons eigen lichaamsafval hergebruiken. Ook aandacht voor voedselwaakhond Foodwatch, voor mensen die zich verenigen in zogenaamde VersVoko’s en voor foodstyliste Anoek Lorjé, die een heel eigen invulling geeft aan het begrip ‘nep’. Zij maakt namelijk het schitterende voedsel op dat wij zien in brochures en reclamefoto’s. We weten natuurlijk dat zulk prachtig voedsel niet echt kán zijn. Maar hoe nep, dat onthult Anoek in deze uitzending. Over met beits bewerkte kip, koffie met afwasmiddel en andere trucs.

Season 2

  • S02E01 Bewegen: Grenzen

    • July 30, 2012

    Wie beweegt er niet tijdens de Olympische Spelen? Hoewel, veel mensen zitten lekker thuis of op hun vakantie-adres voor de buis. Coureur Mike Verschuur zit ook 't liefst, maar dan in zijn racewagen. Dat lijkt een zittend beroep, maar schijn bedriegt: het leven van een coureur bestaat uit trainen, trainen en nog eens trainen. Dat doet ook Dirk Jan van 85. Elke dag gaat hij naar de sportschool en maakt daar zijn vaste rondje. Zo blijft hij fit en houdt hij de spieren soepel. Vraag is natuurlijk wel: hoe bewaak je je grenzen bij het bewegen? Tot hoever kun je gaan en wat is gezond?

  • S02E02 Bewegen: Beroepen

    • July 31, 2012

    Een vrachtwagenchauffeur, visagiste en een violiste, alledrie hebben ze iets met bewegen. De visagiste gooit het roer om, doet de auto weg en gaat fietsen om gezond te blijven. De ander zet tijdens z'n rit de vrachtauto aan de kant en komt in de benen om lekker te gaan joggen. En de violiste gaat in haar vrije tijd helemaal los met salsa-dans. Zo maakt ze haar hoofd leeg en raakt ze de spanning van een optreden kwijt.

  • S02E03 Bewegen: Lucht

    • August 1, 2012

    Wie heeft er als kind niet gevliegerd? In weer en wind zo'n vlieger in de lucht houden, dat zet je wel in beweging. Dat ondertussen je spieren ontspannen, wist je nog niet, maar het voelde wel heel vrij. Thijs de vliegeraar geeft les op Schiermonnikoog. In de vrije natuur, tussen hemel en aarde, leren mensen al vliegerend hun lijf weer voelen. 'Vliegeren geeft je weer lucht.' Een sport waar je veel lucht voor nodig hebt is bossaball, een nog onbekende mix van springen op een springkussen en een partijtje volleybal. Dat alles met een wiebelende ondergrond, ga er maar aan staan. Vandaag enthousiaste bossaballers.

  • S02E04 Bewegen: Dieren

    • August 2, 2012

    Yogalerares Finy Sheils werkt in haar kinder-yogales ook met dieren.http://www.ssvk.nl/site/index.php/contact

  • S02E05 Bewegen: Handen

    • August 3, 2012

    Dans als een vlinder, steek als een bij. Het motto van trainer Dries, die boksles geeft aan oudere mannen. De mannen maken veel plezier en Dries traint hen met beleid. Doelgericht bewegen, en dat op je oude dag. Verder in deze aflevering: schilderen doe je voor je plezier of om je creatief te uiten, maar er zijn mensen die schilderen om in beweging te komen. Meestal schilder je omdat je creatief wilt zijn, of iets moois wilt maken. Maar wist je dat je ook meditatief kunt schilderen? www.kunstinflow.nu

  • S02E06 Bewegen: Sport

    • August 6, 2012

    Gezondheidsmagazine. Afl.: Sport. Spectaculair om naar te kijken, een tweeling die trampoline springt, en dan ook nog synchroon. De jongens kantelen in de lucht alsof ze gewichtloos zijn. Wie weet nou dat trampoline springen effectiever is voor je gezondheid dan hardlopen?

  • S02E07 Bewegen: Water

    • August 7, 2012

    Voor Henk gaat geen dag voorbij zonder een duik in zee. Of het regent, stormt of vriest dat het kraakt, Henk gaat. Harm Edens gaat met hem mee en laat zich niet kennen.

  • S02E08 Bewegen: Voeten

    • August 8, 2012

    Op blote voeten de natuur in, dat geeft je weer een kind-van-7-gevoel. Soms doet het zeer, dan weer kruipt de modder tussen je tenen. Je voeten lekker laten verwennen, dat kan allemaal op het blotevoetenpad op de grens van Groningen en Drenthe. Ook de voeten van danseres Igoné de Jongh hebben het zwaar te verduren; hoe zwaar precies, dat wil Harm Edens graag weten.

  • S02E09 Bewegen: Huis, tuin en keuken

    • August 9, 2012

    Moet jij ook regelmatig je huis schoonmaken en stel je dat ook steeds maar uit? Wij hebben daar dé oplossing voor: speedcleaning, dat klinkt al veel vlotter dan schoonmaken. Trek een lekker los joggingpak aan en vlug aan de slag. Al poetsend verbrandt je veel calorieën en ongemerkt train je je hele lijf.

  • S02E10 Bewegen: Olympische tour

    • August 10, 2012

    Harm maakt een Olympische geluidswandeling door Amsterdam langs historische sportplekken met bijbehorende geluidsfragmenten. Meer informatie over deze boeiende wandeling: www.hetfotogeniekegeluid.nl. Martin van Waardenberg, Stefan de Walle, Marcel Hensema en Frank Lammers zijn de sterren van de nieuwe Nederlandse film De Marathon. Harm Edens bezoekt ze op de set en praat met ze over hardlopen, bewegen en fit blijven.

Season 3

  • S03E01 Geld: Trends

    • November 5, 2012

    Juffrouw Jo leeft nog helemaal in de jaren dertig. Marieke kookt voor de buren in het kader van Thuisafgehaald.nl. Deurwaarder Ed Adelmund stuit steeds vaker op mensen met geldproblemen. En actrice Dette Glashouwer maakt furore met haar geestige geldmonologen.

  • S03E02 Geld: Ambachten

    • November 12, 2012

    Consumentenprogramma met in elke aflevering tips voor een beter leven. Deze nieuwe reeks staat in het teken van geld. In elke aflevering geeft H.R.J. Graaf van Zuylen van Nijevelt een nuttige tip.

  • S03E03 Geld: Op de kleintjes letten

    • November 19, 2012

    Harm Edens gaat op bezoek in de kleinste winkel van Nederland. Ook verft hij een huis om een schilderij te verdienen, helemaal volgens de filosofie van Time Store. Verder: Zita kon door een hersenaandoening van de ene op de andere dag haar bankzaken niet meer regelen, maar is dankzij een budgetcoach weer baas over haar eigen geld. En Yoeke 'leest' portemonnees - waarover meer is te lezen op haar website www.damestasjeslezen.nl.

  • S03E04 Geld: De kunst van het geld

    • November 26, 2012

    Geen vrouw die enthousiast wordt van een jaar lang geen kleding kopen. Laura de Jong van Free Fashion Challenge wel. Een hele uitdaging, geen geld uitgeven en toch een nieuw jurkje aan. Hoe doet ze dat? Verrassend, dat is het zeker. Het leven van Cora veranderde radicaal toen haar man Wim een hersenbloeding kreeg. Ze gaf haar baan op om samen met hem thuis te kunnen zijn. Maar nooit meer weg was ook geen optie. Via 'WeHelpen' gaf ze op welke zorg ze nodig heeft en wat ze te bieden heeft. Met gesloten beurzen. Harm springt in en brengt een tijdje door met Wim, zodat Cora even vrijaf heeft. Zo regel je dus zorg voor elkaar zonder geld uit te geven. Geld uitgeven, dat doet de Kunst Reserve Bank juist weer wel! Regelmatig wordt er een nieuwe munt geslagen, en bij het inwisselen van die munt heb je 10% winst. Kom daar maar eens om bij een 'gewone' bank. En: Bed & Breakfast, oftewel een deel van je huis verhuren als bron van inkomsten. Voor Max bleek het dé manier om uit de financiële problemen te komen. Ook leuk: je hebt 's ochtends altijd iemand anders aan het ontbijt.

  • S03E05 Geld: Een tweede leven van geld

    • December 3, 2012

    Daan Samson is welvaartskunstenaar. Producten die wij allang gewoon vinden, zet hij in voor zijn kunst. De toegepaste kunst van hergebruik verstaan de medewerkers van Emmaus Haarzuilens als geen ander. Zij verkopen onze afgedankte spulletjes aan mensen die ze maar al te graag willen hebben. Verder een bezoek aan De Nederlandsche Bank en aan een Amsterdamse buurt waar een alternatief beloningssysteem floreert: makkies.

  • S03E06 Geld: Ondernemers

    • December 10, 2012

    De gouden tip voor ons allemaal in deze aflevering komt van de kleinste bank van Nederland: “Los in de loop van je leven wel een deel van je schulden af, ”zo adviseert de directeur van Ten Cate, de bank die bewust klein is gebleven. 10xBeter over ondernemers met een eigen kijk op geld. Zoals modeblogster Cindy van der Heyden. “In mijn blog laat ik dagelijks zien hoe ik eruit zie en wat ik aan heb,” zegt zij. Kennelijk doet ze dat zo goed dat het ook de grote modemerken is opgevallen. Geen wonder dat Cindy en haar vriend nu leuk verdienen Verder aandacht voor School at Sea. Robin Jansen is 16 jaar en wil graag mee met School at Sea. Dat betekent dat je zonder een les te missen van je normale 4-HAVO of 4-VWO schoolprogramma een half jaar over de Atlantische Oceaan naar de Caraïben zeilt, en weer terug. Robin wil het dolgraag meemaken, maar hier hangt wel een prijskaartje aan… Daar heeft Robin iets op bedacht. En Harm gaat op pad met Zakenvrouw van het Jaar 2012 Jacqueline Zuidweg. Haar bedrijf heeft alles met geld te maken. Het bestaat dankzij de schulden van andere bedrijven. Jacqueline staat ondernemers bij die in financiële problemen zijn geraakt. Inmiddels heeft ze 90 werknemers in dienst en vijf regiokantoren. Harm volgt haar onder meer als ze in het kader van de Week van het Geld les gaat geven aan basisschoolleerlingen over, uiteraard, omgaan met geld.

  • S03E07 Geld: Ethiek

    • December 17, 2012

Season 4

  • S04E01 Wonen: Wonen in een kasteel

    • January 9, 2013

    Catriona heeft moeite haar huis op orde te houden. Ze is chaotisch en vindt het lastig om dingen weg te gooien. Catriona roept de hulp in van opruimcoach Els Jacobs. Die leert haar om stapje voor stapje haar huis, en daarmee haar dagelijks leven, te ordenen. Wonen in een kasteel, ben je dan rijk? Dat valt nog te bezien. Een kijkje in Kasteel Keppel, bij baron en barones van Lynden-Rutgers van Rozenburg. Bovendien de tip van kamerplantendeskundige Fabio Steijn.

  • S04E02 Wonen: Bolwoningen

    • January 16, 2013

    Een bezoek aan de beroemde bolwoningen in Den Bosch en hun geestelijk vader, architect en kunstenaar Dries Kreijkamp. Efficiënt en natuurlijk wonen was het uitgangspunt van Kreijkamp toen hij de bolwoning bedacht. Maar hoe is het om te wonen in zo'n bol? En hoe is het om te wonen in het Muizenhuis? Een twee meter brede en drie meter hoge ideale wereld in het klein.

  • S04E03 Wonen: Concept house TU Delft

    • January 23, 2013

    In een gewone Rotterdamse wijk staat het gloednieuwe Concept House van de TU Delft, een duurzame woning die de komende jaren door verschillende bewoners zal worden getest. En jawel: niemand minder dan Harm Edens is de eerste proefpersoon die er mag overnachten. En een straat bewoond door louter muzikanten. Ze maken niet alleen muziek, maar bedenken ook muziekprojecten voor de buurt. Een interessant woonproject in Amsterdam-Noord waar een hele buurt van profiteert.

  • S04E04 Wonen: Pipowagen

    • February 6, 2013

    `Mayka en Paulo van Circus Zanzara wonen al meer dan 30 jaar in een pipowagen. Ook Rob en Dick wonen niet bepaald zoals het doorsnee huishouden. Als fanatieke verzamelaars van curiositeiten en antiquiteiten besloten zij op zeker moment hun woning als winkel ter beschikking te stellen. Wonen in de winkel, een heel nieuw concept. Daarnaast is er aandacht voor de eco-woningen van Vereniging Aardehuis. Deze manier van milieubewust en duurzaam wonen en bouwen is gebaseerd op het 'Earthship' van de Amerikaanse architect Michael Reynolds.

  • S04E05 Wonen: Liefde voor hout

    • February 13, 2013

    Wonen: Liefde voor hout NPO 2, woensdag 13 feb 2013 Consumentenprogramma. Harm ontmoet mensen met originele ideeën over hoe je wel tien keer beter kunt wonen en leven. In elke aflevering bovendien de tip van kamerplantendeskundige Fabio Steijn. Harm Edens is op bezoek in de winkel van interior designer Eveline Schmitz. Wat is een interior designer? Met kleuren, stoffen en veel inlevingsvermogen weet de succesvolle Eveline ieder huis de juiste inrichting en sfeer te geven. Ook Arjen Kiers is in staat ieder interieur te verlevendigen. Arjen is meubelmaker en een groot liefhebber van hout. Bij de meubels van Arjen gaat het erom dat je de oorspronkelijke boom terugziet in het meubel.

  • S04E06 Wonen: Woongemeenschap De Hobbitstee

    • February 20, 2013

    De Hobbitstee in Drenthe is de oudste nog bestaande woongemeenschap in Nederland. De Hobbitstee is op zoek naar een nieuwe bewoner en Harm Edens gaat kijken waarom het wel of niet iets voor hem zou kunnen zijn. Voor 100 euro kocht Sven Alink in 2001 de watertoren van Oldenzaal. Inmiddels is hij vele verbouwingen verder en een flinke geldzak armer. Maar ergens anders zouden hij en zijn vrouw niet meer willen wonen. Kamerplantendeskundige Fabio Steijn gaat weer op pad om de planten van een willekeurig Nederlands huishouden te inspecteren.

  • S04E07 Wonen: Meubels printen

    • February 27, 2013

    De woning van Karin Stibbe en haar gezin lijkt meer op een loods dan op een huis. Maar wel een prachtig uitgevoerde loods. Het ‘huisjeshuis’ noemt architect Arco Zweistra het, omdat het in feite bestaat uit een aantal behuizingen aan elkaar. Karin en haar man hebben actief meegeholpen bij het ontwerp. Harm Edens is er op bezoek en laaft zich aan het licht en de ruimte. Dat de toekomst dichterbij is dan we denken, bewijst de 3D-printer van ontwerper Dirk van der Kooij. Deze robot print in een paar uur een stoel. Het kan echt: meubels op bestelling, gemaakt van gerecyled kunststof en geprint naar een origineel concept. En kamerplantendeskundige Fabio Steijn gaat in deze slotaflevering nog één keer op pad om de planten van een willekeurig Nederlands huishouden te inspecteren.

Season 5

  • S05E01 Buiten leven: De Daktuin

    • September 4, 2013

    In wereldsteden als New York is het al lange tijd hip: de daktuin. Maar ook bij ons rukken de groene daken op. Drie Rotterdamse voorbeelden: de grootste dakmoestuin van Europa, een heus dakpark van 1,5 kilometer en de daktuin van een landschapsarchitecte. Ab Seijnder bezoekt alle 7000 plaatsen van Nederland met de fiets. En de wereld onder water bezien door de ogen van onderwaterfotograaf Willem Kolvoort. In elke aflevering vertelt Hans Dorrestijn bovendien een bijzonder vogelverhaal.

  • S05E02 Buiten leven: Stoepgroente

    • September 11, 2013

    In wereldsteden als New York is het al lange tijd hip: de daktuin. Maar ook bij ons rukken de groene daken op. Drie Rotterdamse voorbeelden: de grootste dakmoestuin van Europa, een heus dakpark van 1,5 kilometer en de daktuin van een landschapsarchitecte. Ab Seijnder bezoekt alle 7000 plaatsen van Nederland met de fiets. En de wereld onder water bezien door de ogen van onderwaterfotograaf Willem Kolvoort. In elke aflevering vertelt Hans Dorrestijn bovendien een bijzonder vogelverhaal. Genieten van het leven in een varend bad in de Rotterdamse haven. Met een stoepgroente-expert een maaltijd bij elkaar sprokkelen in de stadse jungle van Amsterdam! Een rondleiding door de tuinen van Bingerden, een van de oudste buitenplaatsen van Nederland, uit het jaar 970! En Oogst Met Mij Mee, een buurtproject waarbij 30 kinderen een verwaarloosd stuk grond 'omtoveren' tot een biologische groentetuin.

  • S05E03 Buiten leven: Bijenvriendelijke tuin

    • September 18, 2013

    Harm legt een bijvriendelijke tuin aan en we bekijken een boomhut. En lelijke daken kun je opfleuren tot een lekkere chillplek, zoals de Roof Garden in Arnhem. Jong en oud ontmoeten elkaar bij Hof Witlof. Kinderen leren moestuinieren van oud-boeren. Een deel van de oogst geven ze aan ouderen in verzorgingstehuizen. Ook weer een bijzonder vogelverhaal van Hans Dorrestijn.

  • S05E04 Buiten leven: Zeewier eten

    • October 9, 2013

  • S05E05 Buiten leven: Kamperen in de tuin

    • October 16, 2013

Season 6

Season 7

Season 8

Season 9

  • S09E01 Opvoeding: Respect

    • February 12, 2014

    Het legen van je asbak op straat, voorkruipen, hard bellen in de trein… we ergeren ons regelmatig aan het gedrag van ons medemens. Hoe kunnen we ze daar op aan spreken? Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler bespreekt de do's en don'ts. Tienervaders hebben bepaald geen goede reputatie. Als ze überhaupt al als vader worden erkend, want veelal gebeurt dat niet. En natuurlijk, veel tienervaders willen niks met hun kind te maken hebben, waardoor de moeders er alleen voor komen te staan. In 10xBeter een 19-jarige tienervader die het allemaal goed voor elkaar heeft, met zijn vriendin en zijn zoontje van bijna 3 maanden. Gepensioneerd vogeldierenarts en gecertificeerd papegaaiengedragstherapeut Jan Hooimeijer ziet grote overeenkomsten in het opvoeden van mensen en zijn papegaaien. Met zijn theorie trekt hij door het land en geeft workshops aan leerkrachten over hoe zij beter met hun leerlingen om kunnen gaan. En elke week de bijdrage van Judith Bosch. Steeds meer oma's en opa's worden gevraagd als oppas. Zo ook voormalig presentatrice Judith Bosch. Zij heeft elf kleinkinderen. Hoe ziet Judith haar rol als oma?

  • S09E02 Opvoeding: Positief coachen

    • February 19, 2014

    Therapiehond Lars (8) heeft ADHD, in redelijk ernstige vorm. Hij weet niet goed hoe hij moet ontspannen. Zijn ouders hebben de hulp ingeroepen van de Stichting Hulphond. Sinds driekwart jaar heeft Lars een speciale therapiehond. En dat heeft succes. Kook met mij mee Harm is te gast bij 16 kinderen van de Rotterdamse basisschool De Fontein in de kookstudio van Kook met mij mee. In tien kooklessen maken de kinderen kennis met duurzame plantaardige producten. Na de tien lessen gaan ze voor hun ouders een maaltijd bereiden. Leerzaam voor de kinderen én hun ouders. Groene kaarten op het voetbalveld Voetbalclub Olympia '18 uit Boxmeer beloont sportief gedrag met groene kaarten. En niet alleen spelers, ook ouders aan de kant moeten zich netjes gedragen. Dus naast gele en rode kaarten zijn er in Boxmeer ook groene kaarten. De tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen schudde de voetbalwereld in 2012 hardhandig wakker. Veel clubs gingen nadenken over het stimuleren van sportief gedrag. Olympia '18 riep een werkgroep in het leven, CoVeR (Coachen op Verantwoordelijkheid en Respect), die de groene-kaarten-actie bedacht. Roué Verveer Stand-up comedian Roué Verveer maakt zich nogal druk over de opvoeding in ons land. Hij verbaast zich over de zachte hand waarmee wij hier in Holland onze kinderen opvoeden. In 10xBeter de drie grootste opvoedergernissen van Verveer. Judith Bosch En elke week de bijdrage van Judith Bosch, 69 jaar en oma van 11 kleinkinderen. Met hen trekt ze graag op. Maar ze doet dat zeker niet grenzeloos. Ze past één dag in de week op drie kleinkinderen: Pepijn, Niels en Maarten. Hoe ziet Judith haar rol als oma?

  • S09E03 Opvoeding: Jongeren en alcohol

    • February 26, 2014

    Zorgboerderij voor ex-gedetineerden Hoe breng je ex-gedetineerden het beste terug in de samenleving? Nou, bijvoorbeeld door ze te heropvoeden in een zorgboerderij. Jan heeft bij elkaar ruim elf jaar in de gevangenis gezeten. Hij woont nu zeven maanden op een zorgboerderij. Wat is er opvoedkundig misgegaan in zijn leven en wat leert hij hier, zodat hij wel op het rechte pad blijft? De beste keet van Nederland Harm brengt een bezoek aan de beste keet van Nederland: 't Kippenhok in 's-Graveland. Zuipketen heten ze in de volksmond en ze hebben een slechte naam. Maar 't Kippenhok heeft een landelijke 'ketencompetitie' gewonnen. De keet in 's-Graveland, opgericht door acht meiden, scoort het best op veiligheid, ouderbetrokkenheid en kennis van EHBO en alcohol. Bliksemstage Harm gaat mee op Bliksemstage naar een motorenfabriek met een groep VMBO-leerlingen van het Nova College in Almere. De stage wordt georganiseerd door JINC, een stichting die jongeren helpt met beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van vaardigheden en workshops over ondernemerschap. Het idee is simpel: beroepskeuze kun je het beste in de praktijk toetsen. Seeing is believing! En van heel veel banen hebben jongeren geen idee wat ze inhouden. Hoogbegaafdheid Rineke Derksen werkte jaren in de jeugdhulpverlening met moeilijk opvoedbare kinderen. Nu werkt ze met andere kinderen die het niet altijd gemakkelijk hebben: hoogbegaafde kinderen. Zij kunnen dan wel slimme hersentjes hebben, soms hebben ze speciale zorg en aandacht nodig. Waarom dat zo is en hoe dat werkt, vertelt Rineke Derksen in 10xBeter. Judith Bosch En elke week de bijdrage van Judith Bosch, 69 jaar en oma van 11 kleinkinderen. Met hen trekt ze graag op. Maar ze doet dat zeker niet grenzeloos. Vandaag spreekt Judith over 'nee' zeggen tegen je kinderen. 'Op zes kleinkinderen passen doe ik niet, aan mijn kinderen laat ik duidelijk zien wat mijn grenzen zijn.'

  • S09E04 Opvoeding: Een andere kijk op opvoeden

    • March 5, 2014

    Groot gezin Ze bestaan nog: grote gezinnen. Hoe doe je dat, zeven kinderen grootbrengen? Wat betekent dat voor hun opvoeding? Volgens moeder Mariëlle Beckers komt het vooral neer op veel loslaten en niet te perfectionistisch zijn. Boksen met Ome Jan Ome Jan geeft kansarme jongeren les in boksen. 'Opboxen' heet zijn project, waarmee hij jongeren stimuleert om op het rechte pad te blijven. Koorschool In Utrecht en Haarlem kun je naar een bijzondere basisschool: de Koorschool. Naast de normale vakken krijg je er veel muziekvakken. Volgens de docenten gaat het niet alleen om muzikale opvoeding, maar ook om leren samenwerken. 10xBeter ging kijken in Haarlem. Een boeddhistische kijk op opvoeden Veel opvoedingstheorieën gaan uit van de gedachte dat je kinderen moet sturen en moet voorbereiden op hun latere leven. Boeddhist Jan Geurtz denkt daar fundamenteel anders over. Hij vindt dat je als opvoeder kinderen niet moet belasten met je eigen vastomlijnde ideeën. Judith Bosch En ook deze week is weer een bijdrage te zien van Judith Bosch, 69 jaar en oma van 11 kleinkinderen. De oud-presentatrice vertelt over haar rol als oma.

  • S09E05 Opvoeding: Kinderen en de digitale wereld

    • March 12, 2014

    Daniël met Down Daniël is 9 en heeft het syndroom van Down. Hij gaat naar een reguliere school en krijgt zwemles in een gewoon klasje. Zijn ouders vinden dat Daniël een zo zelfstandig mogelijk leven moet leiden. OpvoedParty Geen Tupperware party, maar een OpvoedParty. Ouders komen gezellig bij elkaar onder het genot van een drankje en hapje. Geen enkele opvoedkundige vraag wordt geschuwd. WhatsHappy-les Ouders hebben geen idee wat zich afspeelt in de mobiele wereld van hun kinderen. Fatsoenlijk met elkaar omgaan, ook op WhatsApp, dat is nog niet zo eenvoudig. Een WhatsHappy-les maakt de problemen bespreekbaar en daagt leerlingen uit om samen afspraken te maken over hoe ze goed met elkaar kunnen omgaan. Omgangsvormen in de Tweede Kamer Ze moeten eigenlijk het goede voorbeeld geven, onze politici, maar ze maken er geregeld een potje van. Omgangsvormen in de politiek, dat kan vast 10xBeter. Hoog tijd om Harm Edens naar Den Haag te sturen. Judith Bosch En ook deze week is weer een bijdrage te zien van Judith Bosch, 69 jaar en oma van 11 kleinkinderen. De oud-presentatrice vertelt over haar rol als oma.

Season 10

Additional Specials

  • SPECIAL 0x1 Onderwijsspecial

    • October 2, 2013

    In de Week van het Onderwijs een special die helemaal in het teken staat van het onderwijs. Een extra lange aflevering.